Свят

Независим кандидат на изборите в ЮАР призовава за промяна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Докато Южна Африка се подготвя за изборите на 29 май, един от независимите кандидати призовава за дълбока промяна в политиката на страната. Анеле Мда казва, че ще се опита да промени страната, ако стане новият президент. Тя не спести думите си, когато очерта за какво ще се подпишат южноафриканските гласоподаватели, когато изберат кандидати за парламента на предстоящия вот.

 

Ще подхождам към всеки въпрос обективно. Няма да имам стандартно фиксирано споразумение за коалиция с никого. Няма да имам постоянни приятели, с които да съм в съюз. Няма да изграждам постоянни сътрудничества с никого. Ще завърша мандата си като самостоятелен, независим член на парламента, който служи на народа на Южна Африка и е пряко отговорен пред него.

Анеле Мда, независим кандидат

Мда спомена обвиненията срещу президента на Африканския национален конгрес Сирил Рамафоса, който беше обвинен, че е укрил цели 4 млн. долара във фермата си, преди да бъдат откраднати през 2020 г. Миналата година Рамафоса беше освободен от отговорност за нарушенията, извършени от органа за обществен надзор във връзка със скандала. Но Мда заяви, че това е „пародия на правосъдие“.

Въпреки че Южна Африка се смята за една от най-напредналите африкански държави, противоречията в нея са ярки. Безработицата и бедността са най-наболелите проблеми за мнозинството от хората. Африканският национален конгрес, някога ръководен от Нелсън Мандела, е на власт от края на системата на апартейда, в която бялото малцинство управляваше през до 1994 г. Последните социологически проучвания показват, че подкрепата за управляващите е под 50 %, което предполага, че той може да бъде застрашен да загуби парламентарното си мнозинство за първи път.