Свят

Южна Африка се готви за най-оспорваните избори след края на апартейда

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Izbori Yuzhna Afrika South Africa AP Презиборен плакат в Южна Африка, април 2024 г. Снимка: AP

Изборите в Южна Африка ще покажат доколко страната е изтощена от управляващата партия Африкански национален конгрес, която е на власт от 30 години. Президентът Сирил Рамафоса и управляващата партия се борят да запазят парламентарното си мнозинство. Но проучванията прогнозират, че партията вероятно ще получи по-малко от 50 % на изборите на 29 май.

За съжаление коалициите са наложени на политическите партии от избирателите и на тях не им остава друг избор, освен да си сътрудничат и да работят заедно.

д-р Леви Нду, политически анализатор

Изборите ще определят състава на националния и провинциалния законодателен орган. Малко над 27 милиона души са регистрирани да гласуват на едва седмите демократични избори в страната след премахването на апартейда. За участие във вота са регистрирани 70 политически партии. Президентът е лидерът на партията и лицето на нейната кампания. Основната опозиция е центристкият Демократичен алианс. Той е сключил споразумение с някои по-малки партии с надеждата, че общият им вот може да принуди АНК да напусне напълно правителството. Крайнолявата партия „Борци за икономическа свобода“ е третата по големина партия, ръководена от Джулиъс Малема, бивш младежки лидер на АНК. На последните национални избори Демократичният алианс спечели 20 %, а Борци за икономическа свобода - 10 %. А Африканският национален конгрес е спечелил 62%.

Многото различни партии принуждават Африкански национален конгрес да работи по-усилено. Другите партии, които искат да поемат управлението са принудени да са по-добри. Това също така насърчава обикновените граждани да отидат и да участват в изборите, защото знаят, че ако не участват, техните партии може да не успеят да се справят.

Д-р Леви Нду, политически анализатор

Други важни предизборни проблеми са високият процент на насилствена престъпност, множеството корупционни скандали и безработицата.