Свят

Туризъм сред дивата природа: Близки срещи със слоновете в Южна Африка

От Euronews България Euronews България

Мнозина западняци отиват в Африка да изживеят тръпката от срещата с най-големите сухоземни бозайници - слоновете. Макар и да се отбелязва Световен ден на слоновете, грижите за тях са ежедневна борба за гледачите и природозащитниците. 

Туристи пристигат за близки срещи със слоновете в резерват в Лимпопо, Южна Африка. Водачите инструктират гостите как да хранят тези величествени животни. Посетителите осъзнават шанса, че все още могат да видят и да се докоснат до най-големия сухоземен бозайник на Земята.

Става въпрос за информираност, образование. Не трябва да приемаме животните за даденост. Забързаният живот на хората отминава, но слоновете и техните проблеми остават. Тези животни може да не останат тук завинаги, а това би било такава опустошителна загуба. 

Манди фон Буденброк, туристка

Персоналът чувства близка връзка със слоновете. Дейвид Мупупу е водач и гледач от почти 20 години. Винаги празнува с тях Световния ден на слоновете.

За мен е голяма чест, защото съм свързан с животните. Част от семейството съм, от стадото. В съответствие с нашите традиции и култура ще предадем тази грижа на нашите деца и внуци след години. 

Дейвид Мупупу, водач на слонове

Центърът насърчава засилване на взаимодействието между хора и животни. Чрез демонстрации посетителите научават за навиците на животните, за невероятната им памет. 

През 2021 г Международният съюз за опазване на природата класифицира африканските саванни слонове като застрашен вид, тъй като популацията им е намаляла с 60 процента в последните 50 години.