Общество

Програмисти споделят опит с ученици и учители в Южна Африка

От Димитър Върбанов Димитър Върбанов Кореспондент

Програмисти - създатели на образователна платформа от Велико Търново - ще споделят опит и ще обучават ученици, и учители в Република Южна Африка. Поканата към тях е отправена съвсем наскоро по време на световно изложение за технологии и иновации в образованието в Лондон. В екипа, който вече отпътува за Йоханесбург, е и единадесетокласничка, която обучава ученици от началния курс във Велико Търново.

През януари екипът на образователна платформа от Велико Търново се представи на голямо изложение за технологии и иновации в Лондон с над 20 нови продукти, и проведе серия от STEM работилници по роботика и електроника.

 

Ние там бяхме от българската делегация, имахме щанд с осем български фирми, и там се видяхме с нашите потенциални партньори от република Южна Африка .. И когато те научиха какво правим в България, във Велико Търново, в селските училища, решиха, че ние можем да им помогнем на тях и ни поканиха преди известно време да отидем в Йоханесбург и да направим кратък курс за 4 училища.

Невен Боянов, управител на образователна платформа, програмист

Обучението, което провеждат е по електроника, роботика и програмиране.

 

По-накратко - ще си сглобят един миниатюрен компютър, после ще се научат да го програмират и по този начин ще направят връзката между електрониката, роботиката, програмирането, математиката и физиката- какво учат в училище, какво прилагат на практика и въобще всичко да бъде забавно и да се запалят в науката като цяло и като решат после какво да работят след училище- това да им бъде една от опциите и да им бъде атрактивна за тях.

Невен Боянов, управител на образователна платформа, програмист

Част от групата е единадесетокласничката от Природо-математическата гимназия София. От две години тя обучава ученици от началния курс във Велико Търново.

 

Въпреки, че не разбират повечето от нещата те имат голям интерес да научат всичко как работи, те се учат не толкова от възрастни хора, а от някой, който е на тяхната възраст, което ми доставя удоволствие! В Йоханесбург също ще отида и ще преподавам на деца там на английски език. Мисля, че ще бъде много обогатяващо за мен.

София, обучител

Курсът вече започна, а освен южноафриканските ученици, в него участват и техни преподаватели, които ще продължат образователната програма след заминаването на българските си колеги.