Култура

Експерт: Премахването на таксите ще отнеме автономията на висшето образование

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Не е добра идеята за отпадане на таксите за висшето образование, един бюджет има две страни - приходи и разходи, представете си какво е за един ректор да осигури по-високи заплати при намаляващи приходи. Моделът за финансиране със споделен приход е фиксиран от 1999 г. насам и е основен компонент на автономията на висшите училища. Това заяви в ефира на PrimeTime Калин Костов, председател на Сдружението за качество във висшето образование.

В момента държавата централизира висшето образование, пренарежда системата, което е базово, допълни той. И даде пример: "Все едно е вие да се откажете от работната си заплати и да отидете на борсата и да чакате на помощи от държавата". 

"Решенията пренареждат отношенията между държава и висшите учебни заведения и би следвало да се вземе след широк обществен дебат. Имаме механизъм, при който са сключени договори с работодател за обучение на студенти, примерно", посочи той. 

"Ако ви спрат приходите и ви увеличат разходите, какъв ще е ефектът? Всъщност министърът на образованието и науката ще уеднакви възнагражденията и ще се върнем към едни други времена", смята Костов. 

Българското висше образование не е толкова зле, колкото се представя, посочи той. 

Целия разговор във видеото.