Общество

Ректорът на УНСС: За първи път тази година няма увеличение на парите за висше образование

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

„Последните години се натрупаха доста проблеми, които ни поставят през предизвикателства. Ние, като хора от висшето образование, се опитваме да ги решаваме интелигентно, без резки действия, но тези проблеми трябва да намерят решения.“

Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

В последните няколко години нещата се решават на парче. Има частично финансиране на заплатите – главно на академичния персонал, на преподавателите, а за администрацията такива компенсации няма.

проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС

Проф. Димитров посочи, че има и натрупани проблеми свързани с ремонти, поддръжка на сгради, които са паметници на културата и др.

„Нашият призив е да търсим диалог, който да решава тези проблеми дългосрочно. Висшето образование е недофинансирано. При нас финансирането е 0.6% от БВП, а в други европейски държави е 2-3%“, отбеляза ректорът на УНСС.

За първи път тази година няма увеличение на бюджета за висше образование. А парите за наука спаднаха даже и в абсолютен размер.

проф. д-р Димитър Димитров ректор на УНСС

По думите на проф. Димитров няма непосредствена готовност за протестна акция, но ситуацията не трябва да се подценява.

В областта на информатиката откриваме две нови специалности – „Киберсигурност и електронно управление“ и „Анализ на големи данни“, посочи ректорът.

 

Целия разговор вижте във видеото.