Икономика

Висшето образование е не заради дипломата, а заради знанието, посочва председателят на Българската асоциация на софтуерните компании

От Марина Матева Марина Матева Водещ

 „Много хора просто забравят за какво е висшето образование. То не е заради дипломата, а заради знанието. Това никога не се е променяло и продължава да бъде валидно. За да се реализира един човек, трябва да знае.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Доброслав Димитров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании.

„Висшето образование на теория би трябвало да ти даде това. За съжаление, не винаги това е случая. И наистина, понякога хората превръщат гоненето на дипломи в самоцел, а дипломата сама по себе си не върши никаква работа“, допълни той.

 

Светът се развива супер бързо и хората, независимо какво са завършили, трябва да са готови да се преквалифицират, за да могат да гонят тези нови възможности, които се отварят, и да се реализират по-добре.

„Изкуственият интелект няма да измести човешкия фактор. Той не е в този му етап и на това развитие, че да замести човека“, убеден е Димитров.

Но хората, които се възползват от ИИ, ще са толкова пъти по-ефективни от тези, които не използват такива инструменти, че ще ги изместят другите, уточни председателят на асоциацията на софтуерните компании.

 

Цялото интервю вижте във видеото.