Европа

САЩ предупреди Република Сръбска: Ако се отцепите от Босна, ще престанете да съществувате

От Euronews България Euronews България
Milorad Dodik AP Лидерът на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина – Милорад Додик. Снимка: AP

Посолството на САЩ в Босна и Херцеговина отговори остро на заплахите на президента на Република Сръбска, която е част от състава на Босна и Херцеговина, че ще изпрати предложение за мирна раздяла до партньорите от Федерация Босна и Херцеговина, съобщи порталът Кликс, цитиран от БТА.

„Вчера г-н Додик заяви, че правителството на Република Сръбска (РС) е взело официално решение да предложи разделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина. С други думи, това означава отцепване на РС. Това са опасни, безотговорни, анти-дейтънски действия, които излагат на риск териториалната цялост, суверенитета и мултиетническия характер на БиХ“, посочиха от посолството на САЩ. Те добавиха, че Милорад Додик и правителството на РС са се опитали да обяснят това решение с лъжи и дезинформация, предназначени да изплашат обществеността в РС и така тя да ги последва по този опасен път.

„Фактите са прости и ясни. Няма международен заговор за премахване на РС и г-н Додик не може да изтъкне нито едно изявление на който и да е американски официален представител, призоваващо за премахването на РС. Конституцията на БиХ не дава право на отделяне нито на съставните части, нито на някоя по-малка административна единица. Република Сръбска може да съществува само вътре в Босна и Херцеговина. Сецесията на РС не означава независимост на РС и край на БиХ, а означава край на РС“, добавиха от посолството на САЩ.

Действията на Додик, подчертават от посолството на САЩ, излагат на риск бъдещето в рамките на евроатлантическите институции, което искат гражданите на Босна и Херцеговина, включително на Република Сръбска. „Пътят, който той предлага, ще гарантира, че гражданите на РС, техните деца и внуци няма да имат мирния, проспериращ живот в демокрация, който заслужават“, заяви посолството на САЩ в Сараево.