Европа

Лидерът на босненските сърби се срещна с Владимир Путин

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Milorad Dodik Vladimir Putin AP Лидерът на босненските сърби Милорад Додик (вляво) и президентът на Русия Владимир Путин (вдясно). Снимка: AP

Република Сръбска отказва всякаква вероятност да се присъедини към западните санкции срещу Русия. Това заяви лидерът на босненските сърби Милорад Додик по време на срещата си с руския президент Владимир Путин. Двамата изразиха солидарността си един към друг по време на откриването на спортно събитие в Казан.

Ние отказваме да приемем всякаква възможност за членство в НАТО, въпреки че Западът упорито ни оказват натиск за това. Както знаете, в миналото сърбите са били бомбардирани два пъти от Алианса - първия път Република Сръбска, втория път - Сърбия.

Милорад Додик, лидер на босненските сърби

Путин благодари на Додик за това, че поддържа редовни отношения с Москва. Той добави, че диалогът между двете страни е установен от дълго време и е конструктивен.

Подкрепяте много наши инициативи, включително едно благородно, според мен, събитие, свързано с паметта на жертвите на нацизма. Вие лично участвахте в марша на Безсмъртния полк.

Владимир Путин, президент на Русия

Срещата се случва дни след като босненският сръбски лидер беше на посещение в един от най-верните съюзници на Кремъл - Беларус. Някога самопровъзгласил се за социалдемократ, Додик се проявява като пламенен националист, настояващ за отделянето на Република Сръбска от Босна и Херцеговина.