Европа

Босненските сърби честваха незаконен празник – Денят на създаването на Република Сръбска

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Босненските сърби в република Сръбска честваха самопровъзгласения национален празник с парад на полицейските сили и реч на националистическия лидер Милорад Додик. Той заяви, че "всички, които се опитват да забранят празника, няма да успеят". От своя страна Вашингтон предупреди, че честванията са в нарушение на конституцията на Босна и на мирното споразумение от 1995 г. и като такива представляват криминално престъпление. В изявление посолството на Съединените щати в Сараево призова правните органи на Босна да "разследват всички нарушения на закона", свързани с отбелязването на 9 януари като ден на образуванието Република Сръбска.

 

Днес честваме свободата. Всички, които се опитват да ни забранят да празнуваме този ден, няма да успеят. Ние ще продължим да празнуваме, защото това е наше право.

Милорад Додик, президент на Република Сръбска

Участие взе и руската група мотористи "Нощни вълци", известна с подкрепата си за руския президент Владимир Путин. 

 

Онези от нас, които създадоха Република Сръбска, днес трябва отново да я пазят. От момента, в който нашият парламент обяви създаването на Република Сръбска през януари 1992 г., ние бяхме готови да я защитаваме. Сега е време на младите.

Живко Баич, жител на Баня Лука

Конституционният съд на Босна в миналото се е произнасял срещу датата. По време на войната босненските сърби прогонват и избиват бошняци, които са предимно мюсюлмани, и хървати от контролираните от тях територии. Конфликтът приключва през 1995 г. с мирно споразумение, подписано с посредничеството на Вашингтон. Босненските сърби обаче се стремят да получат възможно най-голяма независимост. Националистическият проруски лидер Милорад Додик открито призова за отделяне от Босна, пренебрегвайки санкциите на Запада, наложени заради неговата политика.