Свят

Насилие в Колумбия: Двама полицаи са били убити, а други шестима души са ранени при взрив

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Насилието в Югозападна Колумбия се засили, след като в град Джамунди избухна бомба, която е ранила шестима души. Според полицията при друго нападение на бунтовници срещу участък в селския град Моралес са загинали най-малко двама полицаи. Правителството на Колумбия приписва нападенията на бунтовническата групировка FARC-EMC, която се отцепи от Революционните въоръжени сили на Колумбия и отказа да подпише мирното споразумение от 2016 г. Припомняме, че тогава повече от 14 000 бунтовници се демобилизираха. През април тази година западната фракция на групировката се оттегли от нов кръг от мирни преговори с правителството и оттогава организира серия от нападения срещу военни и полицаи. Сред убитите обаче са и цивилни, като последният бе миналия петък. Тогава 11-годишно дете загина след взривяване на бомба.

Военните сили ще продължат да напредват чрез решителни операции срещу тези терористични структури, които по категоричен начин нанесоха безразборни щети на обществената сила и на цивилното население.

Генерал Ернан Хиралдо Бонила, командир на колумбийската армия

Със своите около 5000 бойци ЕМС е третата по големина въоръжена групировка в Колумбия, след Гайтанистките сили за самоотбрана и Армията за национално освобождение. Откакто бе избран на поста, колумбийският президент Густаво Петро се опитва да проведе мирни преговори с останалите бунтовнически организации в рамките на стратегия, известна като пълен мир. Администрацията му подписа примирия с някои от тези групировки и започна обсъждания на програми за развитие и реформи в селските райони. Експерти в страната обаче твърдят, че стратегията е дала смесени резултати.