Свят

Правителството на Колумбия се извини за хилядите убити партизани в извънсъдебни екзекуции

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Колумбийското правителство се извини за хилядите убийства на цивилни граждани по време на преследването на партизански групи. Извинението идва повече от 20 години след началото на подкрепяната от правителството борба с партизаните. Трибуналът за мир, специален орган, който се занимава с разследването на тези кланета, заяви, че между 2002 и 2008 г. са убити над 6400 души.

Повечето убийства са извършени по време на управлението на президента Алваро Урибе. Въпреки поднесените извинения, роднините на жертвите често споделят, че разследването не е напреднало така, както те биха искали. 

"Правя крачка напред, за да ви помоля за прошка. Вие сте майките на цяла Колумбия, вие сте родината. Нека пролятата кръв на вашите деца да бъде основата на новата Колумбия, която ще бъдем утре. Не за да убиваме, а за да живеем красивия живот. С нашите общи усилия утре ще бъдем световна сила", заяви Густаво Петро, президент на Колумбия.

Съдът в страната разследва повече от 10 700 души, повечето от които са военни, но едва 1740 от тях са осъдени. В момента Колумбия води преговори за мир с последната действаща партизанска организация - Армията за национално освобождение или ELN.

През 2016 г. правителството на Колумбия подписа мирно споразумение с по-голямата групировка ФАРК, което сложи край на продължилия пет десетилетия конфликт, в който са били убити около 260 000 души.