Свят

Бразилия и Колумбия обединяват сили за опазване на дъждовните гори

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Основна цел за Бразилия и Колумбия е опазването на дъждовните гори. Това стана ясно от среща на президентите на двете страни. Те обявиха още, че ще опитат да излязат с обща декларация от всички южно-американски страни, членуващи в Организацията на договора за сътрудничество в Амазония за опазването на горите.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва се срещна с президента на Колумбия Густаво Петро, за да даде тласък на предстоящата регионална среща на върха за дъждовните гори на Амазонка с цел да увеличи усилията за тяхното опазване. Срещата се състоя в колумбийския град Летисия, където организираната престъпност е увеличила влиянието си. Събитието има за цел да постави основите на срещата на върха за Амазония, която бразилското правителство организира в Белем следващия месец.

 

Дъждовните гори в света са основен стълб на добрия климат. Ако човечеството събори този стълб, светът ще се срути отгоре му.

Густаво Петро, президент на Колумбия

На срещата на върха в Белем ще присъстват лидерите на страните, членуващи в Организацията на договора за сътрудничество в Амазония, съставена от Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела.

 

За първи път в историята Бразилия и Колумбия имат правителства, които се ангажират да поставят Амазония в центъра на своите политики. Имаме много общи неща и това е добре за всички.

Луис Инасио Лула да Силва - президент на Бразилия

Лула настоява за обща декларация от срещата на върха, която да бъде представена на конференцията на ООН за климата в Дубай през ноември.