Икономика

Хиляди излязоха на протест в Колумбия заради високите цени на бензина

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Шофьори на мотоциклети, автобуси и автомобили излязоха по улиците на столицата на Колумбия - Богота, в знак на протест срещу цените на бензина. Демонстрантите са недоволни от постепенното повишаване на цената на бензина, което според правителството е част от инициативата за преодоляване на дефицита във Фонда за стабилизиране на цените на горивата. През последните няколко месеца цената на галон се повиши от 2 до 3,5 щатски долара и се очаква да достигне 4 щатски долара през следващите три месеца.

"Уморени сме от това, което се случва с цената на бензина. Той е толкова скъп. Да притежаваш превозно средство е мъчение в тази страна", заяви Мигел Фореро, говорител на мотоциклетистите.

Решението на правителството да увеличи цената на бензина бе взето, за да се финансира Фондът за стабилизиране на цените на горивата, който помага стойността на бензина да не зависи от международната цена на петрола, а да остане стабилна. Президентът на страната направи препратка към протестите, като заяви, че по-голямата част от автопарковете на камионите в страната използват дизелово гориво и плащат такси по пътищата на Колумбия. Горивото и пътните такси представляват около 85% от разходите им, каза той.

"Ако правителството иска да краде от някого, трябва да краде от богатите, а нас да ни оставят да работим честно", смята Хуан Гилермо Гонзалес, протестиращ.

Според информация от Секретариата за мобилност на Богота, който отговаря за трафика в колумбийската столица, протестите са наложили затваряне на пътища. Органите за контрол на движението в Меделин и Кали, два от най-големите градове в страната, също съобщиха за нарушения в трафика.