Европа

Най-малко 11 души са загинали при руски удар край Харков

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия е нанесла удар по езерен курорт в покрайнините на Харков и е атакувала села в околността, убивайки най-малко 11 души и ранявайки десетки. Спасители съобщиха, че първоначалният удар е бил последван от втори около 20 минути по-късно. Той е бил насочен към екипите на спешна помощ на мястото на инцидента.

По-късно украинските сили съобщиха, че са свалили всичките 29 дрона, изстреляни от Кремъл. Шестнадесет от дроновете са били свалени над южната област Николаев, където отломки са повредили частна резиденция и са предизвикали пожар. Това съобщи губернаторът на областта. Летателни апарати са били насочени и към Одеска и Полтавска област, като цели в Харковска област са били нападнати с балистична ракета „Искандер-М“. От своя страна обаче украинският президент Володимир Зеленски заяви, че въоръжените сили са укрепили позициите си по границата през последните дни.

 

В резултат на труда ни през тези дни укрепихме позициите си в Харковска област. Силите ни също така ефективно унищожават окупаторите в посока Донецк. Имаме напредък край Часив Яр и други места. 

Володимир Зеленски - президент на Украйна

На свой ред украинските военни обстрелваха райони на южната руска Белгородска област, като раниха най-малко 13 души и повредиха жилища. Това съобщи областният управител Вячеслав Гладков. Гладков каза в Telegram, че ракети са ударили град Шебекино. Впоследствие стана ясно, че руската петролна рафинерия „Славянск“, разположена в Краснодарския край, е била повредена след нападение с дрон през уикенда. Шест безпилотни самолета са паднали на територията на съоръжението. Рафинерията в Славянск е частен завод с капацитет от около 100 000 барела на ден. Тя доставя гориво както за вътрешна употреба, така и за износ.