Свят

Путин твърди, че Русия не планира превземане на град Харков

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Русия Владимир Путин е на втория и последен ден от пътуването си до Китай, като целта му е да засили икономическите връзки със страната. Заради западните санкции търговският оборот между Москва и Пекин се е разраснал след началото на войната в Украйна и вече надхвърля 200 млрд. долара годишно. Двата гиганта обаче възнамеряват да отидат още по-далеч.

Сигурен съм, че нашият стратегически съюз в енергийния сектор, който се превърна в опорен стълб на целия глобален пазар на енергия и ресурси, ще продължи да укрепва. Русия е готова и способна непрекъснато и надеждно да снабдява китайската икономика, предприятия, градове, селища с екологично чиста, достъпна енергия, светлина и топлина.

Владимир Путин, президент на Русия

Путин посети и изложението Китай-Русия в Харбин, в североизточната част на Китай. Градът е специален за Русия, тъй като някога е бил дом на много руски емигранти. Символично политикът положи цветя на местния монумент на загиналите руски войници и посети православната църква „Покров Богородичен“. В разговорите между Китай и Русия беше засегната и темата за войната в Украйна. Путин заяви, че приветства ролята на Китай в опитите за намиране на дипломатическо решение на конфликта. Той добави, че към настоящия момент Москва не планира превземането на град Харков. Той отбеляза, че руските части напредват "всеки ден" като целта на руската офанзива в Северна Украйна е да отговори на украинските нападения срещу руската Белгородска област. Путин завърши с това, че армията цели да създаде буферна зона срещу украинските обстрели на руска територия.