Свят

Експерт: Русия и Китай се съюзяват против американското влияние в Азиатско-тихоокеанския регион

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Ако се погледне внимателно стратегическите документи, които бяха подписани на срещата между лидерите на Китай и Русия, ще видим, че те имат едно основно послание, което касае американското присъствие в Пасифика.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime експертът по международни отношения и управление на кризи доц. Искрен Иванов по повод визитата на руския президент Владимир Путин в Китай.

„Едва 10% от разискваните въпроси бяха посветени на Украйна. Там линията беше пределно ясна, а именно, че Русия подкрепя китайското предложение, за уреждането на този конфликт“, коментира доц. Иванов.

„Около 90% от съдържанието на стратегическите документи, които бяха подписани между двамата лидери, касае това, че и двамата се обявиха против разширяването на американското влияние и на американските съюзници в Азиатско-тихоокеанския регион. Това беше истинското послание на тази среща“, смята експертът.

„Няма азиатско НАТО и това тревожи Китай, защото американците правят опити да се създадат такива механизми за гарантиране на сигурността на техните съюзници в Азиатско-тихоокеанския регион“, коментира още той.


Целия разговор вижте във видеото.