Европа

Следващите два-три дни ще бъдат критични за възстановяването на словашкия премиер (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Специализираният наказателен съд в Пезинок разпореди неидентифицирания официално извършител на стрелбата срещу словашкия премиер Роберт Фицо да бъде обвинен в опит за убийство и задържан с постоянна мярка в ареста. Прокуратурата поиска задържането поради опасения, че мъжът може да избяга или да извърши други престъпления.

71-годишният Юрай Цинтула беше обвинен в опит за убийство за нападението, което органите на реда определят като политическо мотивирано.

Следващите два-три дни ще бъдат решаващи за словашкия премиер Роберт Фицо, прострелян в сряда в миньорския град Хандлова след изнесено заседание на правителството.

Вицепремиерът и министър на отбраната Роберт Калиняк съобщи, че състоянието на Фицо остава тежко, но има надежда за благоприятна развръзка.

В близките дни премиерът няма да бъде местен от болницата в Банска Бистрица в Братислава, тъй като състоянието му не позволява такъв трансфер. По думите на Калиняк, не е било необходимо функциите на Фицо да бъдат поети от друг човек, тъй като с него се осъществява известна комуникация.

Покушението срещу него предизвика вълни на шок в цяла Европа и породи безпокойство за поляризираната политическа ситуация в Словакия.

 

Току-що се върнах от Банска Бистрица, където премиерът претърпя втора операция, малка крачка към положителна прогноза. Следващите два-три дни ще бъдат критични за възстановяването на Роберт Фицо, чието състояние остава много сериозно. Огромни благодарности за професионалната работа на целия екип от специалисти - лекари, медицински сестри, санитари, които спасиха живота му и продължават да се борят за него от сряда насам.

Роберт Калиняк – министър на отбраната на Словакия

Калиняк подчерта, че въпреки извънредната ситуация, правителството трябва да продължи да работи с "темпото, зададено от Роберт Фицо".

Министърът на отбраната каза още, че опитът за убийство е "девалвирал качеството на демокрацията в Словакия", но призова към уважение и взаимно разбирателство.

За пореден път Калиняк хвърли вината за ситуацията върху журналистите и опозицията, чиято "нападателна реторика" към Фицо е разпалила омраза и разделение в обществото.

В петък полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер. Следователите отведоха заподозрения извършител на нападението в апартамент, който той споделял със съпругата си в град Левице. Иззети са компютър и документи.