Европа

Фен на Орбан, футбола и бързите коли: Кой е Роберт Фицо?

От Euronews България Euronews България

Роден в работническо семейство на 15 септември 1964 г., настоящият словашки премиер Роберт Фицо, юрист по професия, започва политическата си кариера в комунистическата партия малко преди „кадифената революция“ от 1989 г., довела до разпадането на бившата Чехословакия.

От 1994 г. до 2000 г. той е представител на Словакия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), а през 1999 г. създава лявоцентристката си партия Смер-СД, след като е отхвърлен за министерски пост от Демократичната левица (ДЛ), политическите наследници на комунистите.

През 2006 г. "Смер" печели съкрушителна победа, която изстрелва Фицо на премиерското място две години след присъединяването на Словакия към ЕС. През 2009 г. той вкарва страната си в еврозоната, но не успява да сформира коалиция през следващата година, въпреки че печели изборите.

През 2012 г., след падането на дясноцентристката коалиция заради обвинения в корупция, той постига нова победа, а през 2016 г. отново печели, но две години по-късно се налага да подаде оставка на фона на масови протести заради убийството на разследващ журналист и неговата годеница.

Забъркан в обвинения в корупция, които винаги е отричал, Фицо е фен на бодибилдинга, футбола и бързите коли. Той е наричал словашките журналисти "мръсни антисловашки проститутки".

Той се възхищава както на Владимир Путин, заявявайки, че не би позволил руският президент да бъде арестуван с международна заповед, ако дойде в Словакия, така и на нелибералния лидер на Унгария Виктор Орбан.

През 2023 г. „Смер“ отново спечели парламентарните избори и след това успя да сформира управляваща коалиция. Фицо, на свой ред, застана начело на изпълнителната власт, припомня БГНЕС.