Европа

Международната общност осъди покушението срещу словашкия премиер

От Euronews България Euronews България

Европейските политици осъдиха остро нападането срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо, който е с опасност за живота, след като бе прострелян, докато се среща с привърженици в гр. Хандлова, на 150 км от столицата Братислава.

Чешкият премиер Петър Фиала заяви, че новината за покушението срещу словашкия премиер е шокираща.

„Пожелавам на премиера да се оправи възможно най-скоро. Не трябва да толерираме насилието, то не трябва да има място в обществото“, каза Фиала.

Председателят на EK Урсула фон дер Лайен осъди „подлата атака“ срещу словашкия премиер Роберт Фицо.

 

„Остро осъждам подлото нападение срещу министър-председателя Роберт Фицо. Подобни прояви на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията – най-ценното ни общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство“, написа Фон дер Лайен в социалната мрежа „X“.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е шокиран от „чудовищното нападение“ срещу Фицо.

„Бях дълбоко шокиран от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“, написа Орбан.

 

„Нищо не може да оправдае насилието или подобни нападения“, заяви председателят на Европейският съвет Шарл Мишел.

„Шокиран съм от новината за нападението над премиерa Фицо след заседание на словашкия кабинет в Хандлова. Нищо не може да оправдае насилието или подобни нападения. Мислите ми са с министър-председателя и неговото семейство“, написа той в „X“.

 

„Нападението срещу министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е ужасяващо“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

„Остро осъждаме този акт на насилие срещу нашата съседна държава партньор. Трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че насилието няма да се превърне в норма в която и да е държава или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възстанови скоро и изразяваме своята солидарност с народа на Словакия“, каза украинският държавен глава.

 

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е дълбоко шокиран от новината за „страхливото нападение срещу словашкия министър-председател Фицо“ и призова за прекратяване на насилието в европейската политика.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е шокиран и ужасен от стрелбата срещу словашкия премиер.

„Пожелавам му сили за бързо възстановяване. Мислите ми са с Роберт Фицо, неговите близки и народа на Словакия", заяви Столтенберг.

 

Руският президент Владимир Путин определи прострелването на словашкия премиер Роберт Фицо като „отвратително престъпление“.

„Познавам Роберт Фицо като смел и силен човек. Силно се надявам, че тези качества ще му помогнат да устои на тази трудна ситуация“, каза Путин в изявление, разпространено от Кремъл.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди шокиращото нападение, извършено днес срещу министър-председателя на Словакия“, съобщи говорителят му Фархан Хак.

„Мислите на Гутериш са с министър-председателя и неговите близки в този труден момент", добави Хак.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е разтревожен от съобщенията за нападението срещу словашкия министър-председател.

„Джил и аз се молим за бързото му възстановяване, а мислите ни са със семейството му и народа на Словакия. Осъждаме този ужасяващ акт на насилие. Посолството ни е в тясна връзка с правителството на Словакия и е готово да окаже съдействие“, каза американският президент.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е шокиран от стрелбата срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо.

„Шокиран съм от стрелбата срещу словашкия министър-председател Роберт Фицо. Остро осъждам това нападение. Мислите и солидарността ми са с него, семейството му и народа на Словакия“, написа Макрон в социалната мрежа „X“.

 

Президентът на Литва Гитанас Науседа призова за разследване на инцидента.

„Трябва да има нулева толерантност към подобни актове на насилие. Призовавам за задълбочено разследване и желая на премиера Фико пълно възстановяване“, написа Науседа в „Х“.

 

Реакции на новината за нападението срещу словашкия премиер имаше и в България.

„Осъждаме категорично атаката срещу Роберт Фицо, пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му“, се казва в публикация на Министерския съвет в социалната мрежа „X“.

Президентът Румен Радев заяви, че България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия.

„Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо. Молим се за живота на Роберт Фицо“, посочва държавният глава.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че такива актове на насилие нямат място в обществото ни и застрашават основните европейски ценности и начин на живот.

Борисов пожела на премиера Фицо сила и бързо възстановяване.

Председателят на БСП Корнелия Нинова определи стрелбата по премиера на Словакия като брутално и абсолютно недопустимо посегателство към свободата и демократичния избор на словашкия народ. „Най-остро осъждаме всички форми на политически екстремизъм, омразата и насилието. В този момент мислите ми са с Роберт и семейството му“, написа тя във Фейсбук.