Европа

Прозападната опозиция в Словакия свика голям протест срещу натиска върху медиите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди словаци протестираха в Братислава срещу спорния план на правителството за реформа на обществените медии. Този ход, според критиците му, ще доведе до поемане на пълен контрол над държавния радиотелевизионен оператор от страна на изпълнителната власт, ръководена от популиста Роберт Фицо.

Ние показваме на всички, че няма да позволим свободата ни да бъде отнета, няма да позволим да бъдем изгонени от Словакия, която обичаме. Няма да позволим на Фицо да тласне страната в руска орбита. Няма да им позволим да направят това.

Михал Шимечка – лидер на партия "Прогресивна Словакия"

Промените предвиждат общественият радиотелезионен оператор RTVS да престане да съществува и ще бъде заменен от нова организация. Нейният директор ще бъде избиран от съвет, чиито 9 членове ще бъдат номинирани от министерството на културата и парламента.

Планът е изготвен от министъра на културата Мартина Шимковичова, която е член на Словашката национална партия, коалиционен партньор на Фицо.

Законопроектът, който е широко критикуван от президента Зузана Чапутова, опозицията, журналисти, международни медийни организации и ЕК, трябва да бъде одобрен от парламента през юни.

Критици се опасяват, че под ръководството на Роберт Фицо Словакия ще се отклони от своя проевропейски курс и ще последва ориентацията на Унгария на Виктор Орбан.