Европа

Популистът Роберт Фицо стана премиер на Словакия за четвърти път

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Роберт Фицо встъпи в длъжност премиер на Словакия. Неговата лявоцентристка популистка партия "Смер" спечели изборите с 23% от гласовете, побеждавайки либералната прозападна "Прогресивна Словакия" с близо 7 процентни пункта.

Какво очакват словаците от новото си правителство? Ето част от отговорите.

„В икономически план не очакваме нищо добро, но се надяваме и да не е толкова лошо, колкото изглежда сега. В демографски план се надяваме да няма много напускащи страната млади, образовани хора. И последно – дано да няма отстъпление по отношение на човешките права“, казва млад мъж от Братислава.

Нямаме пари след войната в Украйна и COVID кризата, но може би ще имаме по-стабилно правителство и по-малко недоволство, обяснява друг жител на столицата.

Четвъртият мандат на Фицо последва оставката му през 2018 г на фона на масови протести заради убийството на разследващ журналист. Политическото му възкресение изненада мнозина.

Когато Роберт Фицо подаде оставка преди пет години и половина, малцина са си мислели, че ще го видят отново начело на Словакия. Старият-нов премиер искаше да състави правителство възможно най-скоро, за да може да представлява Словакия на Европейския съвет. Фицо може да бъде важна фигура в европейската политика в следващите години, тъй като ще бъде единственият европейски съюзник на Виктор Орбан по много въпроси след смяната на властта в Полша.

Атила Магяр – кореспондент на Euronews в Унгария