Европа

Изненада и разочарование – словаците реагират на победата на Фицо

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Slovakia Robert Fico AP Снимка: АР

Победата на Роберт Фицо и неговата лявоцентристка партия „Смер – Социална демокрация“ на предсрочните избори във Словакия поставя дилема пред страната и гражданите й – дали бившият премиер популист ще обърне външнополитическия курс, както се беше зарекъл в предизборната кампания.

„Смер“ спечели близо 23% от гласовете, докато на второ място остана либералната партия „Прогресивна Словакия“ с близо 18 на сто.

 

Наистина съм разочарована от резултата. Тъжна съм, защото най-вероятно няма да живея достатъчно дълго, за да видя нещо по-добро. Предстоящите 4 години ще бъдат ужасни.

Анна Егнерова – жителка на Братислава

Изборите на 30 септември бяха тест за подкрепата на малката източноевропейска държава за Украйна във войната й срещу Русия и победата на Фицо може да постави на изпитание крехкото единство в ЕС и НАТО.

 

Европейският съюз няма да ни позволи да залитнем в някаква крайна посока. Мисля, че външнополитическата ориентация ще остане същата. Някои детайли може да се променят, но нищо съществено.

Мартин Туряк – жител на Братислава

След обявяването на резултатите, Фицо заяви, че очаква президентът Зузана Чапутова да му връчи мандат за съставяне на правителство и прогнозира, че преговорите за коалиция може да продължат най-малко две седмици. Негови потенциални партньори за коалиция са партията „Глас“ на бившия премиер Петер Пелегрини и националистическата Словашка национална партия.

Фицо отново повтори, че партията му ще се бори за мирни преговори между Украйна и Русия за прекратяване на войната.