Европа

Лявоцентристката партия „Смер“ получава най-много гласове след изборите в Словакия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Според резултатите от обработката на данните от 75% от избирателните секции в Словакия партия "Смер – Социална демокрация", ръководена от бившия премиер Роберт Фицо, се класира на първо място на парламентарните избори с 23.7% от гласовете.

На второ място засега застава партия "Глас – Социална демокрация" с 15.5%, а либералната партия "Прогресивна Словакия" към този момент получава 14.8% и е на трето място. Лидерът ѝ Михал Шимечка изрази готовност да приеме всеки един резултат.

Първо, искам да ви благодаря, че останахте с нас досега. Съжалявам, че към този момент нямаме по-ясна картина за това какви ще бъдат изборните резултати, за това каква е волята на нашите избиратели. Не очаквам да разбера и в следващите часове.

Михал Шимечка – лидер на партия „Прогресивна Словакия“

Правителство, ръководено от "Смер – Социална демокрация", би означавало, че Словакия може да промени политиката си на безрезервна подкрепа на Украйна и да настоява да се проведат мирни преговори с Русия.

"Прогресивна Словакия" иска страната да продължи да оказва силна подкрепа на Украйна, както и да следва либералните политики на ЕС по въпроси като опазването на климата, миграцията, правата на ЛГБТ общността.

Не се очаква никоя от партиите, участващи в изборите, да получи пълно мнозинство. Формирането на новото правителство ще зависи от резултатите на няколко по-малки партии.