Политика

В Словакия се провеждат предсрочни избори за парламент

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Словакия провежда предсрочни парламентарни избори, след които всички 150 места в Националния съвет на страната ще бъде преразпределени.

Проучванията преди вота дадоха преднина на Роберт Фицо, който вече има два мандата като премиер. Докато той и лявоцентристката му партия "Смер" споделят политиките на Кремъл, от "Прогресивна Словакия", която социолозите нареждат на второ място, подкрепят бъдещето на страната в Европейския съюз и НАТО.

Според експерти именно затова изходът от изборите ще покаже дали Словакия ще продължи военната помощ за Украйна.

От "Смер" агитират именно за това. По време на кампанията подчертаха, че няма да дадат нито патрон на Украйна. Ако "Смер" състави правителство, може да очакваме подкрепата да спре. Няма да бъде така, ако кабинетът е на "Прогресивна Словакия". Разбира се, имат нужда от коалиционни партньори, за да управляват. И тези партньори може да окажат влияние върху външната политика на Словакия.

Габор Чимер, експерт по вътрешна политика от Словакия

От началото на руската инвазия Словакия е един от най-верните съюзници на Киев. Властта в Братислава изпрати системи за противовъздушна отбрана и хуманитарна помощ. Освен това прие хиляди украински бежанци.

До предсрочните избори се стигна след поредица от премиерски оставки. От края на последния мандат на Фицо през 2018 г. насам Словакия е имала общо 4-ма министър-председатели.