Европа

Бивш премиер на Словакия иска да се върне на власт с проруски послания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бивш премиер популист, чиято партия води в анкетите за предсрочните парламентарни избори в Словакия, планира да преобърне военната и политическата подкрепа на страната за съседна Украйна. Ако Роберт Фицо, председател на социалдемократическата партия „Смер“ (“Посока“), се върне на власт, това ще бъде сериозно предизвикателство за ЕС и НАТО.

Фицо, който ръководеше Словакия от 2006 до 2010 и отново от 2012 до 2018 г, е фаворит за министър-председателския пост след вота на 30 септември. Неговата партия „Смер“ води откровена проруска и антиамериканска кампания.

Мирът е единственото решение. Отказвам да бъда критикуван и да ми поставят етикет на войнолюбец само за това, че говоря за мир, докато онези, които подкрепят войната и убийствата, се наричат активисти за мир. Всичко е объркано в главите ни. Няма да изпратим нито един куршум в Украйна от държавните запаси.

Роберт Фицо – председател на „Смер“

Фицо твърди, че ако се върне на власт, ще прекрати изпращането на военна помощ за Украйна. Обявява се против санкциите срещу Русия, иска двете страни да преговарят за мир.

Наивно е да се мисли, че Русия ще се оттегли от Крим. Наивно е да се мисли, че тя ще изтегли от териториите, които контролира. За какво са полезни убийствата? Защо не принудим воюващите страни, като използваме тежестта на Европейския съюз и Съединените щати, да седнат на масата за преговори и да намерят компромис, който да гарантира сигурността на Украйна. Знаете мнението ми - против членството на Украйна в НАТО, това би означавало Трета световна война.

Роберт Фицо – председател на „Смер“

Роберт Фицо поставя под съмнение способността на украинската армия да изтласка руските войски. Иска да използва правото на вето на Словакия в НАТО, за да блокира присъединяването на Украйна към военния съюз.

С Фицо начело, Словакия може да се откаже от своя прозападен демократичен курс, следвайки пътя на Унгария при управлението на Виктор Орбан.