Спорт

Волейболистките на България се класираха за четвъртфинал на Европейското първенство след впечатляващ обрат над Словакия

От Божидар Барабарев Божидар Барабарев Спортен редактор
Bulgarieuroavoley Ceveurovoley Снимка: CEV Eurovoley

Женският национален отбор на България по волейбол се класира за четвъртфиналите на европейското първенство. "Лъвиците" направиха обарт от 0:2 до 3:2 гейма (16:25, 17:25, 25:19, 25:20, 15:9) срещу Словакия.

Така националките запазиха перфектния си баланс срещу този съперник - 4 успеха от 4 срещи. Преди това надделяхме в световната квалификация през 2014 г. и двубои от Европейската лига през 2021 г., а отборът на Лоренцо Мичели е сред най-добрите осем на Стария континент за първи път от 18 години.

Срещу Словакия селекцията на България изигра слаби първи два гейма, в които изпитваше трудности на посрещане, а атаката не се справяше с високия блок на словачките. "Лъвиците" обаче намериха своя ритъм в третата част и преодоляха напрежението - посрещането се стабилизира, а блокадата заработи. Съставът ни пречупи Словакия, за да намали изоставането си, а същото се повтори в четвъртия гейм. В тайбрека, водени от Радостина Маринова, която бе над всички с 21 точки в мача, националките оформиха впечатляващия обрат и си осигуриха място в следващата фаза.

Съперникът ни на 1/4-финалите ще бъде Нидерландия, чийто тим победи Швейцария с 3:0 гейма. Двубоят е във вторник (29 август) от 18:00 ч.

 Още новини вижте във видеото: