Европа

Президентът на Словакия отрече в страната да има „полицейски преврат“

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Словакия Зузана Капутова заяви, че в страната не е имало "полицейски преврат", ден след като най-високопоставеният полицейски служител на страната обяви, че е имало скандал, в който са замесени шпиони и полицейски служители. Бившият и настоящият ръководител на шпионската агенция на Словакия и петима други служители на полицията и разузнаването са обвинени в злоупотреба с власт и престъпен заговор, обяви главният полицейски служител на страната - Стефан Хамран. Капутова допълни по време на брифинг, че държавните органи, чиито служители са замесени, "работят и правилното им функциониране е гарантирано".



Държавните органи, чиито служители бяха замесени във вчерашната полицейска акция, работят и е гарантирано правилното им функциониране. На второ място, законни възможности за търсене на отговорност от полицията ще има, ако след полицейската акция съдилищата установят, че обвинението е неоснователно. Както вече споменах, днес не се намираме в такава ситуация. Трето, полицейската процедура се извършва под контрола на прокурорите и съдилищата, както изисква законът, и в Словакия няма полицейски преврат.

Зузана Капутова, президент на Словакия

Хамран заяви, че ръководителят на Националния орган за сигурност и бившият шеф на шпионската агенция, известна като SIS, също са обвинени в злоупотреба с власт – по подобно, но отделно дело.

По първото дело Хамран заяви, че седемте души са сформирали престъпна група, ръководена от бизнесмен, идентифициран като Петр К. Целта им е била да възпрепятстват разследванията по дела за корупция, които датират от ерата на бившия ляв премиер Роберт Фицо.