Европа

Референдум ЗА или ПРОТИВ незаконните мигранти ще се проведе в Полша

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Приемане на незаконни мигранти, увеличаване на възрастта за пенсиониране, разпродажба на държавни компании и намаляване на охраната по границите. Така формулирани въпросите на предстоящия в Полша референдум изглежда имат за цел да подсигурят на „Право и справедливост“ трети пореден мандат. Управляващите насрочиха допитването за 15 октомври - датата на парламентарния вот в страната. В четвъртък депутатите в Сейма одобриха въпросите и датата на референдума. Основният опонент на „Право и справедливост“ е Гражданската платформа начело с бившия председател на ЕС Доналд Туск.

"Много съм изненадан, че Гражданската платформа, която също има в името си "Гражданска", призовава за бойкот. Самият Доналд Туск отменя този референдум, преди той да бъде одобрен от Сейма. Това означава, че те много се страхуват от отговорите на тези въпроси",каза Марек Аст, депутат от „Право и справедливост“.

Резултатът от референдума за предоставяне на убежище няма отношение към процеса на вземане на решения в рамките на ЕС. Въпросът по темата е по-скоро популистки формулиран и има за цел да осигури подкрепа за „Право и справедливост“.

Припомняме, че министрите на вътрешните работи на Общността гласуваха в подкрепа на задължителен прием на бежанци, а държавите от ЕС, които не желаят да приемат бежанци, трябва да плащат компенсации. Такъв е случаят на Полша.