Европа

Серия от стрелби в Европа: Няколко души загинаха, а други бяха ранени в Нидерландия и Словакия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Серия от инциденти белязаха днешния ден. Няколко души са били убити и поне трима са ранени при нападения с огнестрелно оръжие в нидерландския град Ротердам при безразборна стрелба. В словашката столица Братислава пък стрелба отне живота на един човек, а четирима бяха ранени. А 14-годишен ученик намушка с нож петима в испанско училище.

 

Няколко души загинаха при стрелба в университетска болница в Ротердам

Най-малко двама души са убити при стрелба в университетска болница в нидерландския град Ротердам. Убити са 39-годишна жена и 42-годишен учител в университета на две различни места. Полицията обясни, че и на двете места е избухнал пожар. 14-годишната дъщеря на жената също е била простреляна и е тежко ранена. Заподозреният е бил студент в медицинския център на университета "Еразъм", където е станала стрелбата.

На кадри от публикувани онлайн видеоклипове се вижда как полицаи нареждат на студенти, някои от които са облечени в лекарски престилки, да избягат извън сградата, докато тежко въоръжени екипи пристигат на мястото. На някои от кадрите се вижда мъж с белезници, обут в камуфлажни панталони.

Мотивът на нападателя все още не е ясен, съобщи главният прокурор. 32-годишен мъж, заподозрян за стрелбата, е арестуван.


Един загинал и трима ранени в Братислава

Един човек загина и четирима пострадаха при стрелба рано сутринта в словашката столица Братислава. Мъж на 32 години е починал, а ранените са откарани в болница. Според полицията стрелбата е извършена в квартала "Дубравка" малко след полунощ. Говорител на органите на реда съобщи, че полицаите са пристигнали на място, след като получили обаждане от хора, които съобщили за изстрели и експлозия. Той допълни, че полицията е стреляла по един човек.

Знаем, че този стрелец е открил огън от прозореца по невинни хора - без никаква причина. Той е използвал огнестрелно оръжие и е ранил няколко души. Нападнал е и един полицай, след което един от другите ни колеги е застрелял нападателя. Използвал е оръжието си в точния момент, като е произвел шест изстрела.

Стефан Хамран, председател на полицейския корпус

Започнало е разследване за причините довели до фаталното престъпление.

Нападение с нож в Испания

В Испания 14-годишен ученик, въоръжен с два ножа, нахлу в училище в Южна Испания и намушка трима учители и двама ученици, но никой не е загинал. Той е задържан от полицията. Нападателят е държал два големи ножа в раницата си в класната стая и е атакувал съучениците си и учителите, като им е казал, че ще ги убие, заяви майка на едно от децата. Предполага се, че тийнейджърът е намушкал многократно петте жертви малко след началото на учебните занятия в училището в Херес де ла Фронтера, съобщи говорителят на полицията