Свят

Шестима израелци са ранени при стрелба на Западния бряг

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Палестински стрелец откри огън по група израелци в селище на Западен бряг и рани шестима души, след което беше застрелян, съобщи израелската полиция.

Терорист откри огън по група хора в Маале-Адумим. Той беше неутрализиран от служител на граничната полиция, който не е бил на служба в този момент, се казва в изявлението. Палестинското министерство на здравеопазването потвърди, че нападателят, 20-годишният Муханнад Мохамед ал-Мазара, е бил убит с куршуми.

Две болници в Йерусалим съобщиха, че са приели шестимата ранени при нападението за лечение, включително един тийнейджър. Двама са в тежко състояние.

Офицерът, неутрализирал стрелеца, заяви, че е бил във фризьорски салон, когато е чул изстрели и викове, излязъл е навън и е видял нападателя, облечен в жълта жилетка и държащ пистолет. Изкрещял му да спре и заледил пистолета си. Когато палестинецът започнал да стреля по него, разбрал кой е нападателят. Според властите, служителят на реда е успял да застреля стрелеца при ответния огън.

От началото на миналата година на територията бяха извършени редица нападения от страна на палестинци срещу израелски цели, както и насилие от страна на израелски заселници срещу палестински общности. От палестинска страна жертвите включват както бойци, така и цивилни, а от израелска - трима представители на арабското малцинство.

Ислямистката организация "Хамас", която управлява ивицата Газа, заяви, че нападението е било в отговор на посещението миналата седмица на Храмовия хълм в Йерусалим от израелски служители.

Правният статут на религиозния обект, известен в юдаизма като Храмовия хълм, а в исляма като комплекса на джамията Ал-Акса, е неизменна конфликтна точка в израелско-палестинските отношения.