Европа

Изборите в Словакия: Роберт Фицо получи мандат за съставяне на правителство

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Словакия връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на партията победител на парламентарните избори. Бившият министър-председател популист Роберт Фицо и неговата лявоцентристка партия "Смер" получиха 22.9% от гласовете на вота. Тя ще има 42-ма депутати в 150-местния парламент. Ако успее, 59-годишният Фицо ще стане министър-председател за четвърти път. В телевизионно обръщение президентът Зузана Чапутова подчерта, че новото правителство „ще трябва да служи на всички граждани“.

Предстоящите дни ще бъдат време на политически преговори между политическите партии, но също и между мен и партийните лидери. В същото време предстоящите дни ще покажат кои партии могат да намерят мнозинство в парламента, което да подкрепи тяхната коалиция. Новото правителство винаги ще представлява определен спектър от убеждения, волята на останалите се представлява от опозиционните партии. Ето защо, ролята на опозиционните партии не приключва с формирането на правителството. Точно обратното, те трябва да упражняват контрол върху правителството и други жизненоважни институции.

Зузана Чапутова – президент на Словакия

Фицо неведнъж е нападал президента Чапутова, обвинявайки я, че е американски агент и служи на чужди интереси, заради, което тя е завела дело срещу него.

Евентуални партньори на „Смер“ за коалиция са лявата партия „Глас“ на Петер Пелегрини, който се раздели с Фицо преди три години, както и националистическата Словашка национална партия.

Фицо обеща да оттегли военната подкрепа на Словакия за Украйна и победата му може да доведе до допълнително напрежение в Европейския съюз и НАТО.