Европа

Премиерът на Словакия е с опасност за живота, след като бе прострелян (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Словашкият премиер Роберт Фицо е с опасност за живота, след като бе прострелян пред Дома на културата в гр. Хандлова, на около 150 км североизточно от столицата Братислава, докато се среща със свои поддръжници в града. Един от куршумите е попаднал в областта на корема, предаде словашката информационна агенция TASR, цитирана от БГНЕС.

Фицо бе транспортиран с хеликоптер до Банска Бистрица. „Необходима е спешна хирургическа интервенция, а следващите няколко часа ще бъдат решаващи“, съобщиха от кабинета на премиера на официалната му страница във Facebook скоро след покушението.

В сряда вечерта министърът на отбраната на Словакия Роберт Калиняк заяви, че словашкият министър-председател все още се намира в операционната зала и е в изключително тежко състояние.

Калиняк, който говори по време на пресконференция пред болницата в Банска Бистрица, заяви, че лекарите „се борят за живота“ на Фицо, който е пострадал от три изстрела. Той заяви, че „състоянието на Фицо е сериозно, положението му е лошо“ и че властите се доверяват на лекарите.

Калиняк заяви, че Фицо е бил опериран в продължение на три часа и половина и че допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно.

Robert Fico Ataka Twitter Снимка: X

Според очевидци, които са били на мястото на инцидента, Фицо се е приближил до хората, които са го посрещали, като тогава са произведени няколко изстрела. След това словашкият премиер е паднал на земята. Свидетели разказват, че са се чули няколко изстрела, преди да настане суматоха около министър-председателя.

В социалните мрежи се появиха и видеокадри от мястото на инцидента.

 

По информация на Euronews Фицо е бил в съзнание, когато е бил откаран в болница в град Хандлова. След това е транспортиран до болница на по-високо ниво.

Предполагаемият нападател е задържан. Полицията веднага отцепи района. По информация на телевизия JOJ по Роберт Фицо е стрелял 71-годишен мъж от гр. Левице. Според Denník той е роден през 1953 г. и е стрелял с късоцевно оръжие, което притежава законно.

 

Словакия е в шок: Власт и опозиция осъдиха нападението

След новината за нападението над Фицо заседанието на словашкия парламент бе отложено до второ нареждане.

Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната „Прогресивна Словакия“ Михал Шимечка заяви, че е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо.

Ние недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро.

Михал Шимечка, заместник-председател на парламента и председател на опозиционната "Прогресивна Словакия"

„Ужасен съм от това докъде може да доведе омразата към различното политическо мнение“, заяви новоизбраният президент на Словакия Петер Пелегрини от партия „Глас“ – коалиционен партньор на управляващата партия на простреляния премиер Роберт Фицо (Смер-СД).

„Не е задължително да сме съгласни с всичко, но има много начини да изразим несъгласието си по демократичен и законен начин“, заяви Пелегрини.

Действащият президент на Словакия Зузана Капутова, чийто мандат изтича след 1 месец, осъди „бруталното и безмилостно“ нападение срещу премиера.

Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент.

Зузана Чапутова, президент на Словакия

Главният прокурор на Словакия Марош Жилинка увери, че органите на реда ще предприемат всички действия, така че извършителят да бъде „безкомпромисно и справедливо наказан“.

Robert Fico Ataka 2 Twitter (1) Снимка: X

Как реагира Европа и светът на покушението срещу словашкия премиер научете тук:

Кой е Роберт Фицо четете тук: