Икономика

Ще намалеят ли доходите ни при влизането в еврозоната? Отговорът от Ивайло Калфин и Милен Велчев

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ
Euro ECB Pixabay Pixabay.

Няма опасност от намаляване на доходите при влизането на страната ни в еврозоната. Това заявиха бившите министри на финансите и социалните дейности Милен Велчев и Йвайло Калфин. Според тях, за да ускорим приемането, е необходима стабилна политическа обстановка в България.

"Нищо съществено няма да се случи с приемането на еврото, освен че пенсиите вече ще бъдат в евро. Въпросът е, че от икономическа гледна точка държавата трябва да положи всички усилия да достигне средните равнища на доходи и на производителност на страните от еврозоната. Това е постижимо. Ние виждаме, че Румъния го прави, въпреки че те все още се въздържат да влязат в еврозоната", посочи Ивайло калфин.

"Не еврото ще увеличи доходите, по-скоро обратното трябва да се случи – доходите са функция на това как работи икономиката. Съвсем други са решенията, влизането в еврозоната няма да се отрази на доходите само по себе си", уточни той.

 

"Няма никаква причина за страх. Самото влизане в еврозоната, особено във валутен борд, не може да бъде причина за голямо увеличение на инфлацията. А на фона на това, което преживяхме през последните три години – дори сравнено с високата инфлация от преди 15 години, при голямата финансова криза – това ще е доста тривиално и едва ли ще бъде забелязано", смята Милен Велчев.