Ексклузивно

България в еврозоната – кога? Бившият премиер на Австрия Волфганг Шусел пред Euronews Bulgaria

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Въвеждане на еврото – кога? Форум под това мото се проведе в София. А на него присъстваха европейски политици от висок ранг – които дадоха  своята оценка. Ние разговаряхме с бившия канцлер на Австрия Волфганг Шусел, който изигра  много важна роля в приемането ни в ЕС преди години. Сега го  попитахме за Шенген и дали България ще получи заветното „да“ от Виена и за това закъсняваме ли фатално за въвеждане на еврото.

Волфганг Шусел: България ще стане част от Шенген и по суша до края на годината

Крайно време е България да стане пълноправен член на ЕС – това включва Шенгенското пространство и еврозоната. Нямам съмнения че страната ще стане част от Шенген и по суша до края на годината, а относно въвеждането на еврото - трябва да се изпълнят критериите.

Това каза в специално интервю за Euronews Bulgaria бившият премиер на Австрия Волфганг Шусел. Преди години той работи активно за приемането на България и Румъния в ЕС.

„България вече е свързана с единната европейска валута. Ако страната изпълни критериите за членство в еврозоната, нямам съмнения че България бързо ще въведе единната валута. Аз нямам никакви съмнения, че България ще се справи с това. Но в обществото ви трябва да има консенсус по темата еврозона - в социалните партньори, бизнеса, политиците. Всички трябва да са на мнение, че това е правилната крачка. Еврозоната е предимство за нейните членове. Защото вие ще бъдете част от силна валута. Никой не може да спекулира с вас, защитени сте икономически. Да не забравяме предимствата в търговските отношения. Еврото е наравно с долара.  Относно страховете на хората за поскъпването на живота - такива имаше и в Австрия, но приехме закон, който да не позволява да се спекулира с цените“, посочи още бившият австрийски премиер.

Цялото интервю с Волфганг Шусел вижте във видеото.