Европа

Франция очаква 15 млрд. евро чужди инвестиции

От Euronews България Euronews България
Macron France Choose AP Снимка: AP

Франция очаква да получи 15 милиарда евро чуждестранни инвестиции като част от събитието "Избери Франция", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тазгодишното събитие "Избери Франция" - годишна среща на върха, целяща да привлече чуждестранни инвестиции във Франция, ще донесе на страната 15 милиарда евро (16,2 милиарда долара), съобщи днес президентската администрация.

Тази сума бележи растеж спрямо миналогодишната среща на върха, която е донесла чуждестранни инвестиции на стойност 13 милиарда евро.

Президентът на Франция Еманюел Макрон открива днес събитието.

Срещата на върха има за цел да подобри репутацията на Париж като водещ европейски бизнес център, докато Франция - втората по големина икономика в еврозоната, се сблъсква с проблеми, свързани с бюджетния дефицит и слаб икономически растеж през първото тримесечие.

Париж традиционно изостава от Ню Йорк и Лондон като глобален финансов център. Внимателно следеното онлайн проучване "Зи/Йен" (Z/Yen), публикувано през март, класира Ню Йорк като най-добрия финансов център в света, а Лондон заема второто място.

Френските власти съобщиха, че общата сума от 15 милиарда евро чуждестранни инвестиции идва от 56 различни бизнес проекта в ключови сектори, включително технологии, изкуствен интелект и финанси.

"Майкрософт" (Microsoft) ще инвестира 4 милиарда евро в развитието на центрове за данни във Франция, за да подсили инфраструктурата в изкуствен интелект и облачни услуги. Това обяви американският информационен гигант преди срещата на върха "Избери Франция", цитиран от Франс прес.

"Става дума за най-голямата инвестиция, която някога сме правили във Франция", уточни в интервю за АФП президентът Брад Смит и една от най-големите за американската компания в изкуствен интелект през последните месеци. Това е област, в която "Майкрософт" инвестира мащабно.

Нов център за данни ще бъде създаден в Източна Франция, близо до Мюлуз, а съществуващите центрове в парижкия регион и Марсилия ще бъдат разширени.

През уикенда Франция съобщи, че "Амазон" (Amazon) ще обяви инвестиция от 1,2 милиарда евро на събитието, а водещи компании в областта на здравеопазването като "Пфайзер" (Pfizer) и "АстраЗенека" (AstraZeneca) оповестиха инвестиции на обща стойност от около 1 милиард долара.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер ще е домакин и на срещи с главните изпълнителни директори на "ДжейПиМорган" (JPMorgan), "ГолдманСакс" (GoldmanSachs), "Морган Стенли" (Morgan Stanely) и "Банк ъв Америка" (Bank of America).