Икономика

България възможно най-скоро трябва да се присъедини към еврозоната, смята Димитър Радев

От Рая Стоянова Рая Стоянова Репортер

"В резултат на политическата криза през последните години загубихме инициативата и лидерството. Въпреки това нашата готовност за приемане на еврото остава висока. За да финализираме процеса през 2025 г., се нуждаем от устойчива проевропейска политическа конструкция".

Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на международната конференция „България в еврозоната, кога?“, предаде БГНЕС.

"Маргиналните теми изместват истинския дневен ред на страната. Мащабът на загубата се измерва не с милиони, а с милиарди. България възможно най-скоро трябва да завърши европейската интеграция с присъединяване към еврозоната", подчерта Радев.

"България в голяма степен беше инициатор и лидер в последния етап от разширяване на еврозоната през 2018 г. През последните години се лутаме в лабиринта на политическата криза", каза още управителят на БНБ.

До голяма степен сме технически готови. Подготовката на търговските банки върви по план, а монетният ни двор е напълно готов. В процес на обновяване е автопаркът от транспортни средства. БНБ и Банковият сектор със сигурност ще бъдат напълно готови до края на годината за еврочленството на страната, подчерта той.

По думите му, още работа има по отношение на небанковия финансов сектор и мерките срещу изпирането на пари.

Покриването на критерия инфлация за присъединяване към еврозоната изисква усилия. България работи за подготовка на предприятията и потребителите.

Това заяви служебният министър на икономиката Петко Николов по време форума.

"Стратегическата цел на България е да изпълни условията за еврозоната до края на 2024 година. Трябва да спазваме бюджетна дисциплина, необходимо е намаляване на инфлацията", каза той и продължи: "Покриването на критерия инфлация изисква усилия. България работи усилено за подготовка на предприятията и потребителите за преход към новата валута".

Николов посочи, че Европейската централна банка (ЕЦБ), чрез надзор, ще гарантира устойчивостта на банковата система след приемането на еврото.

Процесът у нас ще включва мерки за защита на потребителите - правилно превалутиране и двойно обозначаване на цените - в лева и в евро. Този процес ще завърши една година след датата на приемане на еврото.