Икономика

Доц. Атанас Атанасов: Сетихме се за инфлацията едва когато тръгнахме към еврозоната

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Щом има инфлация, дори и минимална, това означава покачване на цените. Намаляващата инфлация означава, че цените продължават да растат, но по-бавно. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на НСИ доц. Д-р Атанас Анастасов.

Посоката, в която страната ще се движи в следващите месеци зависи от това каква антиинфлационна политика ще се провежда в България. От това зависи дали инфлацията ще се успокои, засили или ще остане същата, посочи още доц. Анастасов.

„За да бъдем приети като пълноправен член на еврозоната, последният критерий, който ние все още не изпълняваме, е това, че инфлацията у нас е по-висока от необходимото. Правилна стъпка към намаляване на инфлацията беше премахването на таксите в държавните висши учебни заведения. Пример за грешна стъпка е всички административно регулирани цени, които се покачиха – на водата или енергията, вдигат инфлацията“, обясни още председателят на НСИ.

По думите му обаче мерки срещу инфлацията са предприети едва когато страната ни тръгна по пътя за присъединяване към еврозоната.

Целия разговор вижте във видеото.