Икономика

Любомир Дацов: Реалистичната цел за влизане в еврозоната е 2026 г.

От Euronews България Euronews България

„С много условности – ако няма рязък завой в политиката, реалистичната цел за влизането на България в еврозоната е 2026 г. Инфлацията няма да падне до април толкова, че да покрием критерия.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ финансист и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов. По неговите думи има някакъв шанс да покрием инфлационния критерий до есента, но въпреки това вероятността да приемем еврото на 1 януари 2025 г. е малка.

Отиващото си правителство ще бъде запомнено от мен с големия си политически провал – за това, че провали с политиката, действията и решенията си, влизането в Еврозоната от началото на следващата година. Към момента това изглежда абсолютно нереалистично и нереализируемо, тъй като имаме двойна инфлация спрямо критерия.

Любомир Дацов, финансист и бивш зам.-министър на финансите

„Заради фискалните трикове, които са правени с бюджета, може да се окаже и че дефицитът за 2023 г. е по-висок от 3%, но това засега са спекулации“, посочи Дацов.

„Ако погледнем в данъчното законодателство – много приказки, но събираемостта на данъците се запази“, коментира Дацов работата на финансовия министър в оставка Асен Василев.

„Бяха въведени много противоречиви практики и отежняване на условията за правене на бизнес“, смята Дацов. Според него Василев трябваше да си подаде оставката заради провала с влизането на България в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Дацов коментира още, че ако преди 25 години БВП на България по ППС е бил под една трета от този на ЕС, то сега вече е над две трети.

Ние сме направили огромен скок. Това е успех за България и всички хора.

Любомир Дацов, финансист и бивш зам.-министър на финансите

„Влизаме в зоната, в която може да се каже, че България има средноевропейски доходи – доближаваме 70% от средното за ЕС“, посочи Дацов.

Той допълни, че България е била една от трите най-бързо растящи държави в ЕС през 2023 г., въпреки че през годината е имало множество предизвикателства.


Целия разговор вижте във видеото.