Икономика

България и еврозоната: предизвикателства и рискове

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

Все по-вероятно изглежда България да не успее да влезе в еврозоната на 1-ви януари 2025 г. Икономисти са на различни мнения за това дали страната ни е готова за тази стъпка, но смятат, че по-скоро тя ще донесе позитиви на страната.

Според икономиста Кузман Илиев, когато и да стане преходът, той ще бъде плавен, но еврозоната не е панацея.

По думите на Илиев в еврозоната в момента има много проблеми.

След Ковид всички правителства вече са изключително задлъжнели. Ако при кризата 2007-2009 г. правителствата не бяха задлъжнели и когато беше ударен частният сектор, те помогнаха- ситуацията вече не е такава. В нашата ситуация една стабилност на еврозоната ни дава спокойствие, но в никакъв случай това не означава, че Титаник кораба- еврозоната не си върви към айсбергите. Просто в момента ние имаме едни каюти на първия етаж, които първи ще бъдат наводнени, ако не сме по-близо до центъра.

Кузман Илиев, икономист

България не е подготвена икономически, за да влезе в еврозоната, защото липсва устойчива макрорамка, смята Даниела Визиева- бивш министър на икономиката.

Не на същото мнение е банкерът Левон Хампарцумян. Според него България от много време е готова за еврото.

И тримата икономисти обаче се обединяват около тезата, че към влизането ни в еврозоната трябва да се подхожда с разум, а не с емоции.