Европа

Италия се бори с ниска раждаемост

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

 Италия е една от държавите с най-ниски нива на раждаемост в Европейския съюз. Справянето с кризата е една от основните политики на правителството, както и основен приоритет на управляващата партия "Италиански братя". Двудневна конференция в Рим дава възможност за разискване на извънредната ситуация в демографията.  Млади активисти атакуваха правителствените мерки срещу абортите и прекъснаха за кратко форума. Показателно за силното политическо разделение по въпроса. 

Това е проблем, който засяга целия политическото пространство, но също така и всички социални групи - от имигрантите до възрастните хора.

Джиджи де Пало, Фондацията за раждаемостта 

Според експерти, ако тенденцията се запази, 59-милионното население на Италия може да намалее с почти 1 млн. души до 2030 г. Според последни данни, публикувани от националната статистическа служба, средният брой деца на жена е намалял от 1,24 на сто през 2022-а до 1,2 на сто през 2023 г. Застаряването на населението създава проблеми за пенсионната и здравната системи.

 

От 2008 г. до днес сме загубили около 200 000 новородени. Спадът в ражданията датира отпреди 30 години. 

Сабрина Прати, генерален директор на ISTAT

Само през 2023 г. правителството е отделило около 1 млрд. евро за мерки за стимулиране на жените, решили да създадат семейство. 

Говорим за много трудно предизвикателство с исторически размери за целия западен свят. В идеалния случай Европа би трябвало да се намеси, като призове за организиране на междуправителствена конференция по този въпрос. 

Адриано Бординьон, председател на Националния форум на семействата

Опозиционните партии твърдят, че правителството трябва да направи повече за увеличаване на раждаемостта. А експертите казват, че последният бюджет не включва достатъчно мерки за справяне с проблема. Мнозина обаче са съгласни с едно: през последните няколко десетилетия правителствата не успяха да изградят солидна стратегия за справяне с демографския спад в Италия или поне да предотвратят по-нататъшното намаляване на раждаемостта в страната.

Джорджа Орланди - кореспондент на Euronews в Рим