Свят

"Българска връзка": Докторант у нас е кандидат-президент на Мавритания

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Global_And
Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Сред кандидатите за президент на Мавритания има и "българска връзка" - д-р Хамидин Моктар Кан е доктор по икономика, завършил у нас. Вижте ексклузивно интервю с него.

 

Г-н Кан,  каква е връзката ви с България?

Преди 20 години съм завършил в София. Завърших икономика в България. Така научих български и се влюбих във вашата страна. 

Какви ще бъдат вашите послания към избирателите ви в президентсаката кампания?

Тук в Мавритания искаме равенство между хората, искаме  има справелдилвост. Да не се дава възможност на едни хора, а други да се оставят на улицата. Икономическите проблеми в моята страна не са решени. Мавритания е много богата държава, но богатството ѝ излиза извън страната. Няма предприятия, които да преработват например  суровините. Мавритания например е  една от най-богатите на риба страни в Африка, но при нас нищо не се прави, цялата продукция се изнася. Освен това социалната ножица е много голяма има много богати и много бедни. Искам да решим този проблем. Бедността е лошо нещо. Хората тук не живеят добре, а биха могли. 

Ако бъдете избран, ще работите ли за по-добро сътрудничество между България и Мавритания? В кои сфери можем да си сътрудничим?

В риболова, например. През 70-те имаше много добро сътрудничество. Също и в минната индустрия. Ние имаме много суровини, както ви казах. Български минни експерти могат да дойдат и да ни помогнат. Както и в строителството на големите инфраструктурни проекти - пътища, мостове. 

Аз пък си представях сътрудничество в туризма?

Разбира се, и в туризма. Ако искат българите са добре дошли тук. Мавритания е много богата в областта на историята. Имаме древни номадски градове, останки от древни цивилизации. Българите могат да ни гостуват. Всеки, който е идвал при нас, се влюбва в Мавритания. Местните са много добри хора, гостоприемни са, ние посрещаме туриста като наш приятел.  

И ние, и вие, сме в предзибрна кампания. Но при нас има проблеми - като купуване на гласове. Вие имате ли такива проблеми?

Очевидно имаме сходни проблеми. И при нас това е проблем. Масово се купуват гласове. Сега например, целият държавен апарат работи срещу мен, защото моята програма е ясна и категорична. Хората я припознават. Освен това тя е с 50-100 годишен хоризонт. А досега в Мавритания никой не е предлагал такъв визионерски поглед. Аз гледам вбъдещето. 

Какво е вашето послание към избирателите и в България, и в Мавритания?

Да не се съгласяват да се купуват гласовете им. Бъдете твърди. Или искате промяна,  или ще имате това,което е в момента. В Мавритания в момента всичко е корупция. Очевидна е . Във всички сфери. Аз искам да се преборя с това. 

Завършили сте в България, говорите български. Когато чуете България, какво изниква в спомените ви?

Студентските ми години, разбира се. Българите  са добри хора. Имам две деца, които живеят в София и правят бизнес в София. Завършили са висши училища във Франция, но сега живеят в България. Всеки две години ходим на почивка в България - Варна, Бургас, Слънчев бряг, обичаме и Велинград - там отиваме на спа. Най-добрите ни приятели пък са в Пловдив. Обичаме българите, те са добри хора. А и храната ви е много вкусна. Това трябва да се подчертае. 

 

 

На 29 юни тази година Мавритания ще проведе президентски избори. Един от основните кандидати е настоящият държавен глава Мохамед Улд Шейх Газуани, който се бори за втори и последен петгодишен мандат. Страната върви по пътя на постепенното политическо отваряне от 2019 г. насам, когато тогавашният президент Мохамед Улд Абдел Азиз се оттегли от поста. Този негов ход представляваше първото мирно предаване на властта в историята на страната, което бе особено забележително, тъй като самият той дойде на власт след преврат през 2008 г.

От 1978 г. насам Мавритания има дългогодишно наследство от военни преврати и авторитарно управление, което доведе до поредица от военни или подкрепяни от военните правителства. Именно от тази отправна точка страната е изградила сравнително по-плуралистична и отговорна политическа система. След президентските избори вниманието ще бъде насочено към това дали тази страна с население от 4 и половина млн. души може да запази темпото на реформи. Системата за пропорционално представителство, основана на национални, племенни и парламентарни списъци, приета през 2022 г., увеличи представителството на малцинствените групи.

Макар че повечето опозиционни партии все още не са посочили своите кандидати, един от вероятните претенденти е Бирам Дах Абеид, защитник на идеята за борба с робството, който бе в затвора заради своята пропагандна дейност. През 2019 г. Абеид се остана на второ място. Според експерти в страната съществува сравнително отворена медийна среда, въпреки че критиките към управляващата партия често могат да доведат до тормоз.