Европа

Андрей Врабчев: Заради ветото България загуби позициите си на най-добре приеманата от РСМ държава

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

ВМРО-ДПМНЕ поведоха на президентските избори в Република Северна Македония и е почти сигурно, че резултатът ще се прехвърли и към парламентарните. Това беше ясно още от моментите, в които беше поставен под много голям натиск Социалдемократическият съюз на Македония още преди няколко години. Този натиск започна с българското вето. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Андрей Врабчев от фондация Татковина.

Дали обаче ВМРО-ДПМНЕ ще успеят да съставят правителство, това е друг въпрос, каза още той. Врабчев обаче е категоричен, че процесите на дипломацията в България се отразяват на вътрешната политика на съседната ни държава.

Двете крайни крила – в България и в Република Северна Македония са като близнаци, като папагали. Всеки вади нещо, а другият го повтаря, те взаимно се цитират. България трябваше да е наясно, че след като нашият национален интерес е колкото може по-голямо приобщаване на Македония към Европа и сближаване с България за сметка на връзките ѝ със Сърбия, че това беше важният момент.

"Поставяйки тези условия, които са непреодолими, аз и друг път съм казвал, че вписването не беше добро решение, но България загуби най-важното – тя беше първата или втората най-добре приемана държава от македонското общество. В момента ние не сме така и каквото и да стане, ние действаме от съвсем различна позиция", посочи още той.

Целия разговор вижте във видеото.