Европа

Талат Джафери подаде оставка като шеф на парламента, за да стане първият албанец премиер на РСМ

От Euronews България Euronews България
Talat Xhaferi Dimitar Kovachevski FB Досегашният премиер на РСМ Димитър Ковачевски (вляво) и бъдещият министър-председател Талат Джафери (вдясно). Снимка: Facebook / Talat Xhaferi

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери подаде оставката си преди съставянето на техническото правителство, съобщи пресслужбата на Собранието. Заместник-председателят на парламент Горан Мисовски е упълномощен да председателства пленарната сесия, насрочена за 26 януари.

По-рано премиерът Димитър Ковачевски депозира своята оставка. Джафери ще остане в парламента още три дни като депутат от „Демократическия съюз за интеграция“ ДСИ, а в неделя (28 януари) ще бъде избран за премиер на техническото правителство, което трябва да бъде съставено 100 дни преди парламентарните избори на 8 май.

Утре на пленарната сесия на Собранието се предвижда да бъдат приети оставките на Джафери и Ковачевски, а за нов председател на парламента трябва да бъде избран досегашният координатор на „Социалдемократическия съюз“ СДСМ и депутат Йован Митрески.

В хода на утрешния ден новият председател на законодателния орган Митрески ще информира президента Стево Пендаровски, че Талат Джафери е мандатоносител за съставяне на кабинет, а след това държавният глава ще му връчи мандата. Джафери ще бъде първият македонски премиер от албански етнически произход в историята на държавата.

Двете най-големи партии от правителствената коалиция - Социалдемократически съюз (СДСМ) на Димитър Ковачевски и Демократически съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети - се съгласиха в края на миналата година Талат Джафери от ДСИ да бъде наследен от депутата от СДСМ Йован Митрески, съгласно коалиционното споразумение и Споразумението от Пържино, припомня БГНЕС. Най-голямата опозиционна партия (ВМРО-ДПМНЕ) ще има двама министри в техническия кабинет – на вътрешните работи и на труда и социалната политика и заместник-министри на финансите, информационното общество и администрацията и за селското стопанство.

Парламентарните избори ще се проведат на 8 май, сряда, заедно с втория тур на президентските избори. Първият тур на президентските избори ще се проведе в сряда, 24 април.