Европа

Талат Джафери става технически премиер на Северна Македония

От Euronews България Euronews България
Talat Jaferi AP Председателят на македонския парламент Талат Джафери. Снимка: АР

Настоящият председател на македонския парламент Талат Джафери ще бъде технически премиер на Северна Македония от 28 януари до провеждане на предстоящите избори през пролетта, предаде БГНЕС.

Решението беше взето от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на среща в партийната централа, съобщи външният министър и член на ДСИ Буяр Османи.

Съгласно т.нар. договор от Пържино и споразумението за коалиционно управление между Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и ДСИ, през последните 100 дни от управлението преди изборите, премиер за пръв път в историята на РСМ ще бъде етнически албанец.

Първият тур на президентските избори ще се проведе на 24 април, а вторият тур на президентските и парламентарните избори на 8 май. Според предвидените срокове изборите ще бъдат обявени най-късно на 28 февруари, а техническото правителство трябва да бъде сформирано до 28 януари.

Външният министър на РСМ обяви също, че Фатмир Бесими е избран за ръководител на Централния предизборен щаб на ДСИ за изборите през 2024 г. Президентът на партията е упълномощен да продължи разговорите с политическите партии и да вземе решение за възможни коалиции“, каза Буяр Османи.