Европа

Малта поема от Северна Македония председателството на ОССЕ

От Euronews България Euronews България
Ian Borg Malta FB Снимка: Facebook

Следващият председател на ОССЕ ще бъде Малта, обяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи на срещата на ОССЕ в Скопие. Той също така приветства удължаването на мандатите на генералния секретар Хелга Шмид, службата за демократични институции и права на човека Матео Макачи, върховен комисар Кайрат Абдрахманов и главен представител Тереза Рибейро.

„Всички държави участнички се съгласиха, че Малта е новият председател за следващата година, а също така планът за председателството на Северна Македония беше разработен, успяхме да удължим мандатите на четирите най-високи ръководни длъжности в ОССЕ, на генералния секретар и на ръководителите на трите автономни институции“, заяви Османи.

„Искам да поздравя Малта и министър Борг и да изразя нашата дълбока благодарност за това, че поеха бремето на отговорността за продължаване на важната мисия на ОССЕ в тези трудни времена. Те могат да разчитат на нашата подкрепа и им пожелавам една не толкова трудна година, каквато имахме ние“, допълни той.

Османи коментира важността на събитието по време на продължаващата война и подкрепата за Украйна в този момент.

Руската агресия срещу Украйна грубо наруши самите основополагащи принципи и ангажименти на нашите организации и причини огромно страдание в Украйна, но също така постави под въпрос самото съществуване на нашата организация. И поради това резултатите от този министерски съвет са революционни: първо, защото преобладаващото мнозинство от участващите държави се събраха, за да подсилят безценното значение на принципите и ангажиментите на ОССЕ, залегнали в заключителния акт от Хелзинки, и осъдиха за пореден път пред света войната на Русия срещу нейния независим и суверенен съсед“, каза още външният министър на РСМ, предаде БГНЕС.

Османи критикува и ветото на Русия за бюджета на ОССЕ.

От 2022 г. ОССЕ няма бюджет, защото Руската федерация блокира неговото приемане. Поради това организацията страда много, кърви без този бюджет. Не можем да гоним инфлацията и да създаваме нови работни места. Това нарушава способността ни да бъдем на място в конфликтните страни. Руската федерация блокира приемането заради изречение в документа, което дори не е част от процедурата за взимане на решения“, завърши той.