Европа

Лавров: Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е станала придатък на ЕС и НАТО

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Lavrov AP Снимка: AP архив

Според руския първи дипломат Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е станала инструмент на Съединените щати и държавите от НАТО. 

ОССЕ се превръща в придатък на НАТО и Европейския съюз. Нека да признаем, че организацията сега е на ръба на пропастта. Възниква въпросът дали има смисъл да се влагат усилия да оцелее.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Освен че постави под въпрос развитието на организацията и способността ѝ да се адаптира към "обективната реалност", Сергей Лавров обвини Запада в хибридна война срещу Москва. По думите му санкциите, наложени заради инвазията в Украйна, са въведени от желание да бъде разрушена руската икономика.

В Република Северна Македония, която е домакин на 30-ата среща на външните министри от ОССЕ, лидерите на страната настояха за диалог и край на войната в Украйна. 

По-рано европейският върховен представител по външната политика и сигурността, Жозеп Борел, коментира:

Пристигането на руския външен министър Сергей Лавров на министерската среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Скопие е добра възможност да чуе защо Русия е осъдена и изолирана, а след това да се върне в Москва и да каже на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават обединени в осъждането на агресивното и незаконно поведение на Русия.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността

Делегации от близо 60 държави участват във форума. Но заради присъствието на Лавров, Украйна и балтийските държави бойкотираха срещата. Докато американският държавен секретар и българският външен министър напуснаха Скопие преди пристигането на руския им колега.

Въпреки че по-рано страната ни разреши самолетът на Лавров да премине над България, за да стигне до македонската столица, той е пътувал през Гърция и Турция. От руската информационна агенция ТАСС допускат, че това се е случило заради говорителката на външното министерство в Москва, Мария Захарова, която е санкционирана от ЕС.