Европа

Доц. Наум Кайчев: Предизборната реторика в РСМ отново е насочена срещу България

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„За всичките години на съществуване на независима Хърватия е имало само два мандата (8 години) правителство на социалдемократите, през всички останали периоди има доминация на Хърватската демократична общност, а от 2016 г. насам тя доста успешно се води от Андрей Пленкович.“

Това заяви в студиото на Euronews Primetime доц. д-р Наум Кайчев, преподавател по балканска история в СУ „Св. Климент Охридски“, който е и зам.-председател на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония (РСМ).

Хърватският премиер има опит с такъв вид непълни победи. През 2016 г. той спечели също 61 от общо 150 места в парламента, но този път ще му бъде една идея по-трудно, защото ХДО беше в подем, а сега нейната електорална подкрепа намалява.

доц. д-р Наум Кайчев, преподавател по балканска история в СУ „Св. Климент Охридски“

„Предстоят много сложни преговори. Ще му бъде по-трудно, но все пак се очаква, че ще сформира правителство“, добави доц. Кайчев.

По неговите думи като естествен коалиционен партньор на ХДО засега изглежда дясноконсервативната „Отечествена коалиция“, която се е представила добре и има близък профил до партията на Пленкович, но от друга страна е негативно настроена към Сърбия и участието на сръбското малцинство в досегашното правителство, без чиято подкрепа обаче едно подобно управление не би разполагало с мнозинство. 

Доц. Кайчев коментира и предстоящите избори в РСМ. Той заяви, че очаква резултати, които едва ли ще дадат ясно решение на проблемите пред страната.

Дори да се стигне до по-категорична победа на опозиционната про-Белградска партия ВМРО-ДПМНЕ, тя отново ще се нуждае от подкрепа на албанския политически блок, а позициите на албанските партии са ясни и категорични – за приемане на т.нар. френско предложение и за включването на българите в Конституцията на РСМ“, посочи доц. Кайчев.

„Предизборната реторика отново е насочена срещу България“, добави той.

Доц. Кайчев обърна внимание и на неефективното прилагане на протоколите, част от т.нар. френско предложение, съгласно които трябва да има и общи чествания на исторически събития и личности от общата история на България и РСМ.

 

Целия разговор вижте във видеото.