Европа

Давкова води пред Пендаровски на старта на президентската надпревара в Северна Македония

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Започна президентската надпревара в Северна Македония, в която седем кандидати се борят за поста в два тура. Официалният старт на предизборната кампания означава, че кандидатите имат право да произнасят предизборни речи, да провеждат митинги и да представят програмите си. Първият тур на президентските избори е насрочен за 24 април, след което двамата водещи кандидати ще се изправят един срещу друг на втори тур, който ще съвпадне с общите избори на 8 май. Текущите проучвания сочат, че начело е досегашният президент Стево Пендаровски, който се стреми към втори петгодишен мандат с подкрепата на управляващите социалдемократи.

Станахме член на алианса на НАТО и с това категорично опровергахме всеки, който смята, че може да си играе с нашата териториална цялост и суверенитет.

Стево Пендаровски, президент на Северна Македония, подкрепян от управляващата партия СДСМ (социалдемократи)

Основната противничка на Пендаровски е Гордана Силяновска Давкова от главната опозиционна дясноцентристка коалиция ВМРО-ДПМНЕ. Тя се яви и на президентските избори през 2019 г.

Ние казваме това, което мислим. Винаги. Не правим компромиси с ценностите. Нямаме право да го правим, защото по този начин ерозираме гордостта на Македония.

Гордана Силяновска Давкова, кандидат на основната опозиционна дясноцентристка коалиция ВМРО-ДПМНЕ:

Според проучването Market Vision, поръчано от портала MKD в Скопие, гражданите дават оценка 4 на настоящия президент Стево Пендаровски по скала от 1 до 10 за работата му досега, а над 63 процента смятат, че Пендаровски не заслужава нов мандат.

На въпрос за кой кандидат ще гласувате на предстоящите избори Силяновска е подкрепена от 20 на сто от анкетираните, а Пендаровски от близо 11 на сто.

Освен тях, кандидати има и от левицата и две от албанските партии в страната. Там двубоят е между Буяр Османи (който поддържат 7,9% от анкетираните) и Арбен Таравари (5,8%).

За да бъде избран някой от кандидатите за президент трябва да получи над 50% от гласовете на всички 1,8 млн. регистрирани избиратели. На втория тур избирателната активност трябва да е поне 40%, за да бъде резултатът валиден.