Европа

Президентът на Северна Македония: Антибългарската реторика на ВМРО-ДПМНЕ нанесе непоправими щети

От Euronews България Euronews България
Stevo Pendarovski Sloboden Pechat Президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски. Снимка: Слободен печат/ Слободан Джурич

Президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски отправи упреци към опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, като ги обвини, че с антибългарската си и антиевропейска реторика нанасят непоправими щети за европейското бъдеще на страната.

Република Северна Македония рискува да се окаже там, където беше по времето на правителството на Никола Груевски, когато всеки ден ВМРО-ДПМНЕ говореше за НАТО и ЕС, но не направи нищо за влизането на страната в тези два съюза“, предупреди Пендаровски в интервю за в. „Слободен печат“. В него той коментира перспективите за евроинтеграция на страната. По отношение на критиката от страна на ВМРО-ДПМНЕ, че преговорната рамка за страната е можела да бъде по-добра, ако властта се е била консултирала предварително с тях, Пендаровски заяви:

Моята оценка е, че ВМРО-ДПМНЕ направи собствена партийна сметка, че само с антибългарска и по същество антиевропейска реторика, но и антиалбанска доста често през изминалата година, ще получи повече точки и ще спечели следващите избори.

Стево Пендаровски, президент на Република Северна Македония

„Не ги интересува фактът, че нанесоха непоправими щети на реалното мнение на гражданите за Европа и за междуетническите отношения. По някаква тяхна логика ще го оправят като дойдат на власт“, допълни Пендаровски.

Президентът на РСМ смята, че дори когато си в опозиция, трябва да носиш политическа отговорност. Според него много трудно ще се подобри имиджът на Европа в Северна Македония заради антиевропейската риторика на ВМРО-ДПМНЕ, които, по думите му, са основната причина одобрението на ЕС да спадне до безпрецедентно ниско ниво.

„Трудно е нещата да се върнат назад“, смята Пендаровски.

Когато говорят, че Европа не ни обича или ключовата теза на опозицията, че Европа ни обича само като българи, е политическа глупост от най-висок клас.

Стево Пендаровски, президент на Република Северна Македония

„Но това беше изразено от висшите представители на тази опозиционна партия. Да убедиш 26 държави и България да предоговорят преговорната рамка е сизифова задача. Пожелавам им много успех, ако са в състояние да подобрят рамката за преговори. Но висшите европейски служители казват, че такова нещо е невъзможно“, подчерта държавният глава на РСМ.

Той не спести и критики срещу България, твърдейки, че със сигурност преговорната рамка е можела да бъде по-добра, ако „България не беше тръгнала с радикална националистическа реторика срещу нас“, резюмират интервюто от БГНЕС.

Според Пендаровски в България нямало европейски политици, които да покажат европейско поведение – „да подадат ръка, вместо да затягат конфронтацията“, пропускайки да спомене дългогодишната и последователна подкрепа, която е оказвала България за евроинтеграцията на югозападната ни съседка.

„За съжаление някои от тогавашните политици говореха санстефански език“, заключва Пендаровски, без да конкретизира какво точно има предвид и дали това означава, че обвинява България в териториални претенции спрямо РСМ.

Според президента на РСМ „българските претенции са били вкарани в разумни граници“.

„Успяхме да го направим с помощта на Европа, защото там малко хора разбират тези радикални националистически български елементи. И накрая стигнахме само до това да вкараме българите в Конституцията“, посочи Пендаровски.

Коментирайки посланията на помощник-секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ Джеймс О'Брайън за предстоящите избори в страната, президентът на РСМ каза:

„Знам, че някои европейски приятели не са доволни от това, но аз твърдя, че през последните няколко години Америка се застъпваше Македония да бъде член на ЕС повече от много членки на ЕС. За тях е важно Македония да не е ничия страна, а част от ЕС, защото всички знаем старото уравнение „по-малко Европа на Балканите означава повече Русия на Балканите“. Те имат национален интерес да бъдем интегрирани в ЕС и го показват“.